Förändringens vindar sveper in över Forena.
Nytt namn och – icke att förringa – en ny, starkare samtalsröst i debatten.
– Forena vill vara modigare och våga ta mer plats än tidigare. Det uppskattas av våra medlemmar, säger förbundsordföranden Anders Johansson.
Se här – allt detta får man som medlem i Forena
Det där är inte bara något Anders Johansson säger utifrån en känsla, utan är något han verkligen har belägg för. I Novus senaste medlemsundersökning pekade nämligen nästan alla positiva kurvor uppåt.
Fler medlemmar är i dag nöjda med Forena än för några år sedan, fler upplever kontakten med förbundet som positiv, mer än fyra av fem medlemmar skulle rekommendera Forena för sina kollegor och på det stora hela förknippas Forena med trygghet.
Bara för att nämna ett axplock.
Så det sitter just nu många fjädrar i hatten hos förbundsledningen.
– Jag tycker siffrorna är fantastiskt roliga! Vi tycker om varandra i Forena och vill visa det på våra möten, och det smittar av sig. Man ska få bra service och känna sig lyssnad på, säger ordföranden Anders Johansson och fortsätter:
Forenas generösa inkomstförsäkring – kolla hur mycket man får om man förlorar jobbet
Den lokala verksamheten starkaste sidan
– Den lokala verksamheten är vår starkaste sida. En stor del av förbundet är på de fem stora försäkringsbolagen och där är Forena väldigt duktiga. Vi har en bra position, en bra lokal verksamhet, bra företrädare och även bra samverkan med arbetsgivarna. Det gör att vi fångar upp så fina resultat i medlemsundersökningen. Vi vill finnas nära både medlemmar och presumtiva medlemmar och agera på ett sätt så att vi uppfattas som positiva och bra människor och som ett bra förbund. Hur vi upplevs av både anställda och motparter är viktigt för oss.
Namnbytet för två år sedan, då man lämnade FTF bakom sig till förmån för Forena, beskrivs som en viktig pusselbit i förnyelsearbetet.
Forena är ett namn som medlemmarna snabbt tog till sig, men det var samtidigt ingen självklarhet för ett fackförbund med över hundra år på nacken att segla ut i dessa nya vatten.
Många medlemmar är akademiker
– Det var skrämmande för mig som är född 1960 att byta namn, men när namnidén kom upp av en förbundsstyrelseledamot satt det som en sportkeps på huvudet på allihop. Det är ett modernt namn som verkligen satt sig och det har varit ett lika nödvändigt som framgångsrikt byte. Jag är oerhört stolt över det arbetet och vår nya visuella identitet. Typsnittet är fantastiskt och layouten otroligt bra och sånt är viktigt eftersom vi vill attrahera de nya som kommer till försäkringsbranschen. Det är inte enkelt men där har vi verkligen lyckats, säger Anders Johansson.
Hur märks det?
– I försäkringsbranschen har vi fler medlemmar som är akademiker än vad Saco har, och det är otroligt viktigt att vi är attraktivt val för dem med tanke på att nästan alla i branschen snart är akademiker. Och av ungefär 21 000 anställda är 13 300 aktiva medlemmar i Forena. Det är en siffra vi är väldigt stolta över.
Forena ligger i framkant när det kommer till föreläsningar och fördjupande utbildningar
Är som ett fotbollslag
Vilket är lätt att förstå. Knappa två tredjedelar av en hel bransch har alltså valt att vara medlemmar i Forena, och de har samtidigt gjort det valet eftersom de förstås känner att de får något för det.
– Det är enkelt att komma till oss, både för våra medlemmar och motparter. Vi är ett mindre förbund som finns nära och är mer tillgängliga. Det handlar om de små knepens väg. En förbundsstyrelse som gillar sitt uppdrag, lokala företrädare som känner sig sedda, medlemmar som blir lyssnade på. Men det är ett pågående arbete, varje dag, där man inte kan ta något för givet. Det är som ett fotbollslag som inte är bättre än sin sämsta länk och vi behöver fortfarande bli bättre på alla positioner, säger Anders Johansson.
Apropå positioner – vad är det viktigaste styrelsen gör?
– Förhandlar om kollektivavtal och medlemmars anställningsförmåner, att de inte försämras. Vi måste ha en hög organisationsgrad och det är en kamp vi för varje dag. Om den lokala styrelsen på en arbetsplats är svag och vacklar märker arbetsgivaren det direkt och kör över oss. Vi måste stå upp, tillsammans! Därför är det viktigt med lokala klubbar där våra medlemmar möter oss, och där är vi väldigt bra.
Tar mer plats i debatten i dag
Står upp gör man plötsligt också i debatten. För där FTF höll en lägre profil vågar Forena ta mer plats, vilket ytterligare är en sak som uppskattas av medlemmarna.
– Många kan ju inte leva på sin pension i dag, så vi arbetar för att avgiften måste höjas. Det är lite nytt för vårt förbund, att ge oss ut i politiska frågor och fånga upp sånt som kanske blir lite jobbigt. Forena vill vara modigare och våga ta mer plats än tidigare och det uppskattas av våra medlemmar. Men både tur och skicklighet anställde vi Håkan Svärdman som är en av Sveriges bästa på pensionsfrågor och socialförsäkringar och det har gett stora resultat. Många känner att Forena plötsligt syns i Aftonbladet, i sociala medier och i olika digitala sammanhang när man pratar om pensionssystemet. Det är en anledning till de fina siffrorna i medlemsundersökningen, säger Anders Johansson.
Vad vill du ha hjälp med?
Karriärråd
Cv-granskning
Kurser
Lönestatistik
Utvärderingssamtal
Hur viktigt är det att synas?
– Väldigt viktigt! Du ska betala 280 spänn i månaden för medlemskap och det är inte självklart i dag. Det bygger på en annan grund än för 30 år sedan. Kollektivavtal har du oavsett och varje medlem ska fundera på om den ska fortsätta betala. Och ja, Forena är bra, jag är stolt över att vara med där! Vi vill inte lura in någon, vi verkligen att de ska känna stolthet och känna att de får något tillbaka.
Ett fackförbund som signalerar trygghet
Uppenbarligen göra man mycket rätt. Medlemmarna blir allt nöjdare, beskriver förbundet som både närvarande och framåtblickande och känner trygghet när de tänker på Forena.
Ett gott betyg för ett fackförbund inom ett område som ska skapa just trygghet.
– Vi brukar kalla försäkring för världens åttonde underverk. Det är samhällsviktigt att det finns tillit för försäkring och försäkringsbolag, och det är givetvis även viktigt att människor som jobbar inom försäkring känner sig trygga. Människor kan sitta med problem som vi andra inte har en aning om. Jag kan ibland få mejl från en person från ett möte som jag har varit på, någon som har bekymmer. Och att de kontaktar mig är enbart positivt, för det innebär att jag signalerar tillit och trygghet. Det gör mig glad, säger Anders Johansson.